Storlekstabeller

Storlekstabeller

Att försöka navigera rätt i djungeln av storlekar på gymnastikdräkter kan vara svårt. Storlekar för gymnastikdräkter anges med helt andra mått än vi är vana vid från köp av kläder och varierar mellan länder och tillverkare. Ofta heter storlekarna saker som CL, CLA, 30, 10-12 mm. Vissa tillverkare har helt egna system och har man riktig otur så kan två märken ha samma namn för sina storlekar men måtten kan ändå vara helt olika. Här i Sverige talar vi ofta om centilong storlekar, eller vilken standardiserad ålder plagget ska passa. Den gemensamma nämnaren för alla olika system är att en viss storlek är gjord för att passa vissa mått på gymnasten, oavsett vad storleken kallas. Ibland har jag försökt att ”översätta” originalstorleken till närmaste centilong storlek. Det hoppas jag underlättar förståelse för vad storlekarna betyder och jämförelse mellan tillverkare. Kom dock ihåg att översättningen endast ger en grov indikation mellan tummen och pekfingret.

 

Torsomått

Gemensamt för alla märken och modeller är att det finns ett mått som är mera viktigt än andra mått och det är torsomåttet. Torsomåttet är det viktigaste måttet i jakten på rätt storlek. Torsomåttet mäts så här: Använd ett måttband eller ett snöre (mät i såfall efteråt snöret med tumstock/linjal). Börja mät från axeln, ned över magen till grenen. Fortsätt och dra måttbandet mellan benen, upp över ryggen och tillbaka till samma punkt på axeln. Stå normalt, dra inte upp axlarna. Se linjen A i figuren.

 

Eftersom översättningarna till centilong endast är ungefärliga är det alltid bra att kontrollera din gymnasts torsomått och jämföra med vad som anges på dräkten innan beslut om storlek fattas. En allmän rekommendation är att det torsomått gymnasten har inte bör överstiga tre fjärdedelar på det torsomått som anges för den storlek man väljer att köpa. Då ökar sannolikheten för att gymnastikdräkten kommer att passa.

Många tjejer tycker ofta att gymnastikdräkterna är ganska små i storlekarna. En storlek som anges som “10 år” passar inte alltid en tioåring, utan det viktiga är att titta på torsomåttet och mäta sin gymnast, alternativt titta vad det står i den gamla gymnastikdräkten hemma. Tänk också på att gymnastikdräkter ofta ”växer” med gymnasten, dvs att materialet töjer sig med användning. Därför kan en ny gymnastikdräkt i samma storlek som den gamla som används på träningen, upplevas som mindre eller rentav för liten.

Tänk också på att gymnastikdräkter är tillverkade för att sitta slimmat på gymnasten. Är man inte van vid det eller vill ha mera utrymme att växa i, så får man ta höjd för det i sin bedömning av storlek.

Gymnastikdräkter töjer sig en aning efter några gångers användning. Det är därför inte ovanligt att en gymnastikdräkt kan ”växa” med sin gymnast och hänga med även när gymnasten vid köp av en ny dräkt måste gå upp en storlek.

Skulle det trots allt bli fel med storleken har du självklart rätt att returnera vara och få pengarna tillbaka, minus avdrag för frakt.

Några tips när du ska välja storlek
Kontrollera gärna din gymnasts torsomått och jämför mot tillverkarens storlekstabell innan du väljer storlek för att vara så säker som möjligt på att du väljer rätt. Naturligtvis kan det finnas variationer men som tumregel brukar det fungera. En allmän rekommendation är att din gymnasts torsomått inte bör tre fjärdedelar på det torsomått som anges för den storlek man väljer att köpa. Då ökar sannolikheten för att dräkten kommer att passa.

Om gymnasten har en storlek mitt emellan två storlekar är det ofta klokt att välja den större storleken. Tänk på att gymnastikdräkter är tillverkade för en ganska tajt passform. Vill du ha mer växtmån, välj inte en storlek där du ligger på övre gränsen av torsomåttet. Har du redan en gymnastikdräkt hemma, utgå från den storleken när du väljer ny, och läs av i storlekstabellerna här under hur den förhåller sig till andra storlekar från andra tillverkare. Tänk på att ta höjd för att en gammal välanvänd gymnastikdräkt troligen har töjt sig.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial